Wat zijn vliegende mieren?

maart 20, 2024 | Tuininspiratie

Vliegende mieren kunnen een verrassende overlast veroorzaken tijdens warme zomeravonden. Deze mieren zijn geen aparte soort, maar gewone mieren met vleugels, die massaal uitvliegen om te paren. Benieuwd naar meer informatie en handige tips? Lees verder!

5 tips tegen vliegende mieren

Verminder de overlast van vliegende mieren met deze handige tips:

  • Giet kokend water in kieren en gaatjes waar mieren uit komen.
  • Gebruik aaltjes, verkrijgbaar in tuincentra, om mieren te bestrijden.
  • Strooi kaneel, nootmuskaat, lavendel of koffiedrab, omdat mieren deze geuren niet waarderen.
  • Maak gebruik van mierenpoeder of mierenspray bij nestingangen en looproutes.
  • Plaats mierenlokdozen of een mierenbuffet om de mieren te lokken en te bestrijden.

Herkennen vliegende mieren

Vliegende mieren zijn eigenlijk jonge koninginnen en mannetjes van een mierenkolonie. Tijdens warme zomerdagen vliegen ze massaal uit voor de bruidsvlucht, waarbij koninginnen en mannetjes van verschillende kolonies met elkaar paren. Na de paring werpen de bevruchte koninginnen hun vleugels af en beginnen ze een nieuw nest of sluiten ze zich aan bij een bestaand nest.

Waar komen vliegende mieren vandaan?

Vliegende mieren komen uit bestaande mierennesten. De jonge koninginnen beslissen wanneer het tijd is voor de bruidsvlucht, waarbij ze gevolgd worden door mannetjes. Deze zwermen worden voornamelijk in juli of augustus waargenomen, afhankelijk van de mierensoort.

Wanneer zie je vliegende mieren?

In Nederland en Belgiƫ zijn vooral de gewone wegmieren bekend voor hun bruidsvluchten in juli of augustus. Ze vliegen uit op warme, windstille dagen. Niet alle vliegende mieren zullen echter overleven, aangezien ze prooi kunnen zijn voor vogels en andere insecten.

Schade door vliegende mieren

Hoewel vliegende mieren op zichzelf geen schade aanrichten, kunnen ze in grote aantallen hinderlijk zijn. Ze kunnen stoepen, paden en terrassen beschadigen en kunnen overlast veroorzaken in huis, bijvoorbeeld door voedselplundering in keukenkastjes.

Als je last hebt van vliegende mieren, is het belangrijk om het nest te identificeren en indien nodig professionele hulp in te schakelen voor bestrijding.

Wil je vliegende mieren bestrijden? Raadpleeg dan een professional om het nest te lokaliseren en effectief te bestrijden. Zo kun je snel van de overlast af zijn!

Veelgestelde vragen

Wat zijn vliegende mieren?

Vliegende mieren zijn eigenlijk jonge koninginnen en mannetjes van een mierenkolonie. Tijdens warme zomerdagen vliegen ze massaal uit voor de bruidsvlucht, waarbij koninginnen en mannetjes van verschillende kolonies met elkaar paren.

Wanneer zie je vliegende mieren?

In Nederland en Belgiƫ zijn vooral de gewone wegmieren bekend voor hun bruidsvluchten in juli of augustus. Ze vliegen uit op warme, windstille dagen.

Kunnen vliegende mieren bijten?

Hoewel mieren kunnen bijten als ze zich bedreigd voelen, zullen de mieren die je rond je huis tegenkomt dat niet snel doen. Het zijn namelijk wegmieren, de meest voorkomende mierensoort in Nederland.

Vragen of opmerkingen? Laat een comment achter!

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}