Tuin op het oosten: Optimale inrichting en tips

januari 26, 2024 | Tuininrichting

 • Home
 • -
 • Blog
 • -
 • Tuin op het oosten: Optimale inrichting en tips

Een tuin op het oosten heeft zowel voor- als nadelen. Bij een tuin op het oosten genieten we ’s ochtends van de zon, maar missen we zon in de avond. Het aantal zonuren in een tuin op het oosten is gemiddeld 4 uur per dag. Planten groeien niet altijd even goed in een oostelijke tuin vanwege gebrek aan zonlicht.

Daarnaast kan een tuin op het oosten sneller last hebben van groene aanslag op de bestrating. Toch heeft een tuin op het oosten ook voordelen, zoals het heerlijk kunnen genieten van de ochtendzon en de mogelijkheid om in een schaduwrijke tuin te ontspannen tijdens hete zomers.

Lees verder om meer voor- en nadelen te ontdekken van een tuin op het oosten hebben!

Voordelen van een tuin op het oosten

Een tuin op het oosten biedt verschillende voordelen. In de ochtend kunnen we volop genieten van de opkomende zon en de vroege zonnestralen. Dit is ideaal voor degenen die graag ’s ochtends buiten ontbijten of van een kopje koffie willen genieten. De ochtendzon geeft een energieke start van de dag en zorgt voor een warme en aangename sfeer in de tuin.

“Er is niets beter dan wakker worden met de zon op je gezicht en de geluiden van de natuur om je heen.”

Een ander voordeel van een tuin op het oosten is dat het vaak schaduwrijk is in de middag. Dit komt doordat de zon zich dan op het westen bevindt en de oostelijke tuin meer in de schaduw ligt. Dit zorgt voor een aangename plek om te ontspannen tijdens hete zomers.

Als je geen fan bent van lang in de zon zitten, is een tuin op het oosten ideaal. Je kunt genieten van een verkoelend briesje en de nodige schaduw.

Daarnaast is een tuin op het oosten ook gunstig voor de planten. Ze krijgen ’s ochtends volop zonlicht, wat hun groei en bloei bevordert. Bovendien hebben planten die van schaduw houden, zoals varens en hosta’s, het naar hun zin in een oostelijke tuin. Je kunt dus een diversiteit aan planten kiezen en een prachtige groene oase creëren.

De voordelen van een tuin op het oosten op een rijtje:

 • Genieten van de opkomende zon en de vroege zonnestralen in de ochtend.
 • Een schaduwrijke plek om te ontspannen tijdens hete zomers.
 • Gunstig voor de groei en bloei van planten.
 • Creëren van een diverse en groene tuin met verschillende plantensoorten.

Met een tuin op het oosten kun je dus optimaal genieten van de ochtendzon en tegelijkertijd een heerlijk schaduwrijke plek hebben. Het is een ideale tuinligging voor degenen die houden van een rustige en ontspannen sfeer. In de volgende sectie zullen we enkele praktische tips delen voor het inrichten van een tuin op het oosten.

Tips voor het inrichten van een tuin op het oosten

Bij het inrichten van een tuin op het oosten zijn er een aantal belangrijke tips waar je rekening mee kunt houden.

 1. Plaatsing van het terras: Leg het terras op de juiste plek aan, zodat je optimaal kunt genieten van de ochtendzon. Richt het terras zo in dat je ’s ochtends heerlijk kunt ontbijten en ontspannen in het zonlicht.
 2. Gevarieerde beplanting: Kies voor planten die gedijen in zowel de schaduw als de zon. Hierdoor creëer je een gevarieerde beplanting en blijft je tuin er het hele jaar door levendig uitzien. Denk bijvoorbeeld aan varens en hosta’s voor de schaduwrijke plekken en lavendel en rozen voor de zonnige gebieden.
 3. Bestrating: Let bij het kiezen van bestrating op dat een tuin op het oosten sneller groene aanslag kan krijgen. Kies daarom voor materiaal dat bestand is tegen mossen en algen. Denk aan natuursteen of keramische tegels met een anti-slipoppervlak.
 4. Geniet ’s avonds van de zon: Positioneer het terras zo dat je ’s avonds nog lang kunt genieten van de laatste zonnestralen. Dit is vooral fijn in het voor- en najaar wanneer de avonden langer worden. Plaats bijvoorbeeld een comfortabele loungehoek waar je heerlijk kunt ontspannen terwijl de zon ondergaat.

Met deze tips kun je jouw tuin op het oosten optimaal inrichten en ervoor zorgen dat je het hele jaar door kunt genieten van een prachtige buitenruimte.

Inrichting tuin op het oosten

Creëer sfeer met verlichting

Een tuin op het oosten kan ’s avonds wat donkerder zijn vanwege het ontbreken van direct zonlicht. Maak daarom gebruik van sfeervolle buitenverlichting om de tuin ook ’s avonds tot zijn recht te laten komen.

Denk aan grondspots, wandlampen of sfeervolle lantaarns die een warme gloed geven. Zo kun je ook in de avonduren optimaal genieten van jouw oostelijke tuin.

VoordelenNadelen
Genieten van ochtendzonGemis van zon in de avond
Schaduwrijke plek tijdens hete zomersMinder zonuren per dag
Mooie ochtendbeelden in de tuinPlanten groeien minder goed door gebrek aan zonlicht

Door rekening te houden met de inrichting, plantkeuze en verlichting kun je een tuin op het oosten omtoveren tot een prachtige buitenruimte waar je zowel ’s ochtends als ’s avonds volop van kunt genieten.

Andere lezen ook: Dit zijn de voordelen van een tuin op het zuiden!

Conclusie

Een tuin op het oosten heeft zowel voordelen als nadelen, maar met de juiste inrichting en plantkeuze kun je optimaal genieten van deze unieke tuinligging. Het is belangrijk om rekening te houden met de ligging van de zon en de schaduw bij het ontwerpen van je oostelijke tuin.

Door het terras op de juiste plek aan te leggen, bijvoorbeeld in de buurt van de ochtendzon, kun je ’s ochtends heerlijk genieten van de opkomende zon en de vroege zonnestralen. Dit maakt een tuin op het oosten ideaal voor degenen die graag buiten ontbijten of een kopje koffie drinken in de ochtend.

Daarnaast is het belangrijk om planten te kiezen die gedijen in de schaduw, maar ook planten die goed groeien in de zon. Op deze manier creëer je een gevarieerde beplanting in je tuin op het oosten.

Denk bijvoorbeeld aan schaduwminnende planten zoals varens, hortensia’s en hosta’s, maar ook aan zonminnende planten zoals lavendel, salie en rozen. Door de juiste planten te kiezen, kun je zorgen voor een bloeiende en groene oase in je tuin, ondanks het gebrek aan zonlicht.

Tot slot is het verstandig om bestrating te kiezen die goed bestand is tegen groene aanslag. Een tuin op het oosten kan namelijk sneller last hebben van groene aanslag op de bestrating door de vochtige omstandigheden. Kies daarom voor bestrating die goed gereinigd kan worden, zoals tegels met een coating of grind. Op deze manier blijft je tuin op het oosten er netjes en verzorgd uitzien.

Met deze tips kun je jouw tuin op het oosten omtoveren tot een prachtige buitenruimte waar je optimaal van kunt genieten. Dus ga aan de slag met het ontwerpen en inrichten van je oostelijke tuin en creëer een plek waar je ’s ochtends kunt genieten van de ochtendzon en tijdens hete zomers kunt ontspannen in de schaduw. Veel succes!

Veelgestelde vragen

Wat zijn de voordelen van een tuin op het oosten?

Een tuin op het oosten biedt de mogelijkheid om in de ochtend volop te genieten van de opkomende zon en de vroege zonnestralen. Daarnaast is een tuin op het oosten vaak schaduwrijk in de middag, waardoor het een aangename plek is om te ontspannen tijdens hete zomers.

Welke tips zijn er voor het inrichten van een tuin op het oosten?

Bij het inrichten van een tuin op het oosten is het belangrijk om het terras op de juiste plek aan te leggen, zodat je optimaal kunt genieten van de ochtendzon. Daarnaast is het verstandig om planten te kiezen die gedijen in de schaduw, maar ook planten die goed groeien in de zon, zodat je een gevarieerde beplanting hebt.

Let er bij het kiezen van bestrating op dat een tuin op het oosten sneller groene aanslag kan krijgen, dus kies voor materiaal dat daar goed tegen bestand is.

Wat zijn de nadelen van een tuin op het oosten?

Een tuin op het oosten heeft als nadeel dat je zonlicht in de avond mist, aangezien de zon in het westen ondergaat. Daarnaast groeien planten niet altijd even goed in een oostelijke tuin vanwege gebrek aan zonlicht. Ook kan een tuin op het oosten sneller last hebben van groene aanslag op de bestrating.

Hoe kan ik een tuin op het oosten optimaal inrichten?

Bij het inrichten van een tuin op het oosten is het belangrijk om rekening te houden met de ligging van de zon en de schaduw. Door het terras op de juiste plek aan te leggen en te kiezen voor geschikte planten, kun je optimaal genieten van de ochtendzon en een schaduwrijke plek creëren tijdens hete zomers. Ook is het belangrijk om bestrating te kiezen die bestand is tegen groene aanslag.

Vragen of opmerkingen? Laat een comment achter!

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}