Mollen verjagen: dit is hoe je het doet

februari 8, 2024 | Tuininspiratie

 • Home
 • -
 • Blog
 • -
 • Mollen verjagen: dit is hoe je het doet

Wist u dat een enkele mol tot wel 200 meter aan gangen kan graven onder uw geliefde gazon? Deze kleine gravers kunnen enorme impact hebben op de esthetische waarde en de gezondheid van uw tuin.

Wij delen onze kennis en ervaring om u te helpen met effectieve mollen verjagen tips. Het verjagen van mollen hoeft geen strijd te zijn. Met de juiste aanpak en methoden kan mollenoverlast voorkomen worden, of zelfs volledig uitgebannen uit uw tuin.

Van huis-tuin-en-keukenoplossingen tot de expertise van een professionele mollenbestrijder, wij laten u alle mogelijkheden zien om op een vriendelijke, doch besliste manier af te komen van uw ondergrondse tuinverstoorders.

Belangrijke inzichten

 • Er zijn diverse humane en effectieve methoden om een mol uit uw tuin te verjagen.
 • Het gebruik van bepaalde planten kan een natuurlijke afschrikmiddel vormen tegen mollen.
 • In sommige gevallen kan de hulp van een professionele mollenbestrijder uitkomst bieden.
 • Voorkomen van mollenoverlast is mogelijk door proactief uw tuin onaantrekkelijk te maken voor mollen.
 • Er zijn zowel DIY-mogelijkheden als professionele oplossingen beschikbaar, afhankelijk van uw situatie.
 • Denk na over de langetermijngevolgen van uw keuze voor het milieu en het diervriendelijke aspect.

Effectieve strategieën voor mollen verjagen in de tuin

Als je last hebt van mollen in je tuin, zijn er diverse diervriendelijke en natuurlijke manieren om deze beestjes effectief te verjagen. Hieronder vinden jullie de beste strategieën die gebruikmaken van planten, carbid en geur om mollen op een humane manier uit je tuin te houden.

Mollen verjagen met planten

Het planten van bepaalde soorten kan een zeer effectieve manier zijn om mollen af te schrikken. Mollen verjagen met planten is een natuurlijke strategie waarbij de mollen niet worden gedood, maar simpelweg worden ontmoedigd om zich in je tuin te vestigen.

 • De keizerskroon is een plant die niet alleen prachtig bloeit, maar ook een sterke geur verspreidt die mollen doet denken aan roofdieren.
 • Kruisbladwolfsmelk, ook wel bekend als mollenkruid, is een andere plantensoort met een geur die de mollen weghoudt.
 • Het aanplanten van sterke wortelende bomen kan eveneens behulpzaam zijn, omdat het de grondbewerking door mollen bemoeilijkt.

Mollen bestrijden met carbid

In de landbouw wordt Mollen verjagen met carbid regelmatig toegepast. Het carbid produceert bij contact met water een gas dat zich verspreidt door de mollengangen, en maakt de ondergrondse omgeving onaangenaam voor mollen.

Gebruik van geur als afweermiddel

Mollen zijn vrij gevoelig voor bepaalde geuren, ondanks dat ze niet over een sterk ontwikkeld reukorgaan beschikken. Het inzetten van geur kan dus een goede methode zijn in de strijd tegen deze dieren. Mollen verjagen met geur kan bijvoorbeeld met knoflook. Mollen verjagen met knoflook wordt gedaan door knoflookkorrels in de mollengangen te verspreiden. Daarnaast kunnen ook geurcapsules of bepaalde andere sterk geurende planten als afweermiddel dienen.

StrategieVoordelenToepassing
PlantenDiervriendelijk, esthetisch verantwoordRondom het gazon, in de tuin
CarbidEfficiënt, grootschalige toepassingIn mollengangen met water
GeurNatuurlijk, specifieke afweermiddelenDirect in mollengangen

Natuurlijke en diervriendelijke methoden

Ons doel is het vinden van methoden om mollen te verjagen op een manier die vriendelijk is voor zowel de natuur als de dieren zelf. Er zijn diverse opties beschikbaar die u kunt overwegen, waarbij gebruik wordt gemaakt van geluid, trillingen en specifieke constructies die helpen de mollen te weren zonder hen te schaden.

De rol van geluid bij het weren van mollen

Wist u dat mollen verjagen met geluid een effectieve strategie kan zijn? Mollen hebben een gevoelig gehoor en het toepassen van mollen verjagen ultrasoon technieken kan ervoor zorgen dat ze uw tuin mijden. Sommige mensen gebruiken een ijzeren paal die in de wind beweegt en zo geluid en trillingen produceert. Anderen begraven bodemloze flessen die een fluittoon produceren bij wind. Het is belangrijk geduld te hebben met deze methode, want het kan even duren voordat mollen uw tuin hebben verlaten.

Andere bekeken ook: Zo kom je gemakkelijk van wespen af!

Trillingen als afschrikmiddel gebruiken

Net zoals geluid kan het gebruik van trillingen een natuurlijke oplossing zijn. Met apparaten die trillingen tegen mollen produceren, sturen we seismische golven de grond in. Deze zogenaamde ’trilpijpen’ creëren om de zoveel tijd een trilling die mollen als storend ervaren. Ook brengen sommige mensen flessen onder de grond aan die trillingen veroorzaken bij wind en kunnen helpen bij mollen verjagen met elektriciteit zonder schadelijk te zijn voor het milieu.

Leveren een mollenkoker en mollenklem het gewenste resultaat?

Het gebruik van een mollenkoker tegen mollen wordt gezien als een diervriendelijk alternatief omdat de mol levend gevangen kan worden. Echter, dit kan voor de mol alsnog stressvol en mogelijk dodelijk zijn. Mollenklem niet verboden is in Nederland en deze methode resulteert in de onmiddellijke dood van de mol, wat niet als diervriendelijk wordt beschouwd. Wij adviseren om de natuurlijke omgeving zo aan te passen dat mollen en mensen samen kunnen leven; bijvoorbeeld door de aanleg van lang gras en bloemenweiden waarin molshopen minder opvallen en waar het niet noodzakelijk is de mollen actief te verjagen.

Conclusie

We hebben verschillende mollen verjagen tips behandeld, van natuurlijke oplossingen tot het inzetten van deskundige hulp. Bij het kiezen van de beste aanpak om mollenoverlast te voorkomen in uw tuin, is het essentieel dat u overweegt wat het beste werkt voor uw specifieke situatie. De methode moet niet alleen effectief zijn, maar ook passen bij de omvang van uw tuin en de mate van overlast.

Sommige strategieën, zoals het gebruik van planten die mollen kunnen weren, bieden zowel visuele verrijking als een praktische oplossing. Andere methoden, zoals het inzetten van geluid en trillingen, vereisen meer geduld, maar kunnen op de lange termijn voordelig zijn. Mochten deze middelen ontoereikend zijn, dan staat de inzet van een professionele mollenbestrijder altijd tot uw beschikking.

Het is ons doel u te voorzien van de kennis om een weloverwogen keuze te maken bij het mollen verjagen in de tuin. Bedenk bij elke optie niet alleen de effectiviteit, maar ook de impact op uw tuin en het dierenwelzijn. Door zorgvuldig te kiezen, kunt u een balans vinden die uw tuin beschermt zonder schade aan het milieu of de lokale fauna toe te brengen.

Veelgestelde vragen

Wat zijn diervriendelijke methoden om mollen te verjagen?

Diervriendelijke methoden om mollen te verjagen zijn onder andere het planten van bepaalde soorten zoals keizerskroon en kruisbladwolfsmelk die een geur verspreiden waar mollen niet van houden, het gebruik van ultrasoon geluid en trillingen of het inzetten van een mollenkoker om de mollen levend te vangen en elders vrij te laten.

Hoe kan ik mollen bestrijden met carbid?

Carbid is een middel dat in combinatie met water een verstikkend gas produceert. Dit leg je in de mollengangen en zorgt bij contact met water voor de vorming van ethyn gas. De mollen verlaten hierdoor hun tunnels. Let wel op de regionale regelgeving omtrent het gebruik van carbid.

Kunnen planten echt helpen bij het verjagen van mollen?

Ja, bepaalde planten zoals de keizerskroon, kruisbladwolfsmelk, nieskruid en marteriaal kunnen effectief zijn. Deze planten verspreiden geuren waarvan bekend is dat mollen deze onaangenaam vinden en kunnen dus helpen bij het verjagen van mollen uit de tuin. Echter, het succes van deze methode kan variëren.

Is het gebruik van geur als afweermiddel effectief tegen mollen?

Het gebruik van specifieke geuren kan soms effectief zijn om mollen af te schrikken. Denk hierbij aan knoflookkorrels of geurcapsules die in de mollengangen worden geplaatst. Houd er rekening mee dat mollen niet sterk ontwikkelde reukorganen hebben en dat het succes niet gegarandeerd is.

Wat is de rol van geluid bij het verjagen van mollen?

Mollen zijn gevoelig voor geluid en trillingen. Het gebruik van apparaten die ultrasoon geluid of seismische golven uitzenden, kan effectief zijn om mollen te verjagen. Ook natuurlijke methoden zoals het plaatsen van bodemloze flessen of ijzeren palen die geluid en trillingen veroorzaken bij wind, kunnen helpen.

Kunnen trillingen mollen verjagen uit mijn tuin?

Ja, trillingen kunnen effectief zijn bij het verjagen van mollen. Apparaten die trillingen genereren, zoals ’trilpijpen’, zijn ontworpen om onaangename sensaties voor mollen te veroorzaken en hen te ontmoedigen in uw tuin te blijven.

Zijn een mollenkoker en mollenklem een humane manier om mollen te vangen?

Een mollenkoker kan worden gezien als een diervriendelijke optie omdat het de mol levend vangt. Echter, dit kan voor de mol stressvol zijn. Een mollenklem is minder diervriendelijk omdat het de mol doodt. Het gebruik van deze methoden hangt af van uw persoonlijke afwegingen op het gebied van diervriendelijkheid.

Kan ik een professionele mollenbestrijder inhuren en wat zijn daarvan de voordelen?

Ja, het inschakelen van een professionele mollenbestrijder is een mogelijkheid en kan vooral voordelig zijn bij ernstige mollenoverlast. Zij hebben de expertise en vaak de benodigde certificeringen om mollen effectief te verjagen of te vangen, met respect voor de wet- en regelgeving.

Vragen of opmerkingen? Laat een comment achter!

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}